Pagina de start


PRIMĂRIA

conducere

departamente

consiliul local

proiecte de dezvoltare


ORAŞUL

scurt istoric

geografie

locuitori

cultură, sport

religie

învăţământ

sănătate


AFACERI

facilităţi legislative

firme în Oraviţa


TURISM

obiective turistice

trasee turistice

cazare şi masă


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Teatrul Vechi

erior teatru vechi          Construit în anul 1817 după proiectele arhitectului Ion Niuni, este primul teatru din România. De asemenea este prima clădire de teatru din sud estul Europei executată din piatră şi de asemenea prima clădire de teatru din Europa iluminată cu lămpi de acetilenă.

Muzeul din cadrul teatrului vechi        Decorurile interioare, elaborate de Francisc Knee dupa proiectele lui Platzgher, sunt o copie fidelă a teatrului din Viena.
În cadrul clădirii Teatrului Vechi funcţionează un muzeu, cu elemente de cultură locală.


Gara Oraviţa

      Construită în 1849, este prima gară din ţară. Principala particularitate a acesteia este plasarea la o anumită înălţime în raport cu celelalte clădiri ale oraşului, astfel încât urcarea oamenilor şi a mărfurilor se realiza cu ajutorul unui ascensor rudimentar, care in prezent nu se mai păstreaza.


Linia de cale ferata Oraviţa - Anina

Calea ferata Oravita-Anina
       Străbătând un ţinut muntos, cu păduri întinse este considerată o minune inginereasca chiar si in prezent. Terminată in 1863, linia este prima cale ferată montană din ţară şi este presărată cu numeroase tuneluri şi poduri care oferă ochiului un spectacol unic. Este unul din testele cele mai dure pentru mecanicii de locomotive care dau examenul tocmai pe această rută.Farmacia muzeu Knoblauch

 Cea mai veche Farmacie Montanistică (Minieră) din România, fondată la 1763 de Edward Winter ca "farmacie de mână", organizată cu sediul în clădirea actuală de farmacistul Johannes Lederer la 1790, în co-proprietate cu familia Knoblauch din 1796 apoi Farmacia "La Vulturul Negru", după ce farmaciştii din "dinastia" de farmacişti Knoblauch o cumpără la 1818-1820. Azi, Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice, deţinând mobilier, instrumentar farmaceutic de la finele veacului al XVII-lea (1682)  şi până la anii 1950, arhiva documentară şi biblioteca de carte veche ”Francisc Klima – Ionel Bota”.

 
   
Primul cuptor de topit metale neferoase din Romania

          Actualmente în ruină, acest cuptor a avut un puternic impact economic şi social asupra intregii zone.


Beciurile fabricii de bere

          Construită la începutul secolului XIX, actualmente este declarat monument de arhitectură. 


Mănăstirea Călugara

          Aşezat în creierul munţilor, acest lăcaş sfânt este vizitat de mii de credincioşi care vin aici să se roage, sau să fie tămăduiti de către icoana făcătoare de minuni din incinta mănăstirii.

Manastirea CalugaraLegenda Mănăstirii Călugăra
... legenda spune că un oier, în timp ce era cu oile la păscut, aude venind din inima codrului sunetele unui cântec. Mirat a pornit spre locul de unde venea sunetul, ajungând la o peşteră în care a găsit o icoană a Maicii Domnului şi rămăşiţele pământeşti ale unui călugăr sihastru. De la această întâmplare pe locul peşterii s-a clădit Mănăstirea Călugăra.

   
  pagina de start proiecte de dezvoltare departamente scurt istoric cultura, sport